Наша школа је добила ECDL лиценцу чиме је омогућено:

  • издавање ECDL сертификата ученицима са закључном оценом 4 или 5 из предмета Рачунарство и информатика, или обављање ECDL тестирања за све ученике са закључном оценом 2 или 3.
  • обучавање и обављање ECDL тестирања за све којима је потребан ECDL сертфикат

Ученици који желе европску ECDL верификацију свог постигнутог успеха треба да се јаве предметном уз презентацију сведочанства.

Шта је ECDL?

ECDL (European Computer Driving Licence) је компјутерски сертификат настао на иницијативу European Commission и Council of European Professional Informatics Societies, потребом да запослени у Европи имају јединствено и препознатљиво информатичко образовање. Данас се ECDL стандард примењује у 148 земаља на 36 светских језика и са 15 милиона до сада линценцираних грађана, постао је далеко најраспрострањенији светски сертификат за кориснике персоналних рачунара.

ECDL је вендорски независтан информатички сертификат, зацртан у стратегијама Европске уније и у многим земљама света. У Србији су ECDL сертификацију запослених спровела многа предузећа и институције: Електропривреда, Телеком, НИС, ПШ, ЖТП, Аир СЕРБИА, ПТТ, СДПР, Пореска управа, банке, Енергопројект, Инфостан,... министарства одбране, рада, иностраних послова, здравља, финансија, АП Војводина,... а као стандард информатичког образовања доступан је у већини приватних и државних универзитетских институција: Економски факултети, Мегатренд, Сингидунум, Банкарска академија, Фабус, многе гимназије и средње школе. До сада је у Србији основано преко 170 ECDL тестних центара готово у сваком већем граду, који врше обуке и тестирања, а преко 40.000 људи је стекло ECDL сертификат.

На сајтовима највећих агенција за запошљавање: infostud.com, posao-srbija.com, lakodoposla.com или Национална служба за запошљавање, ECDL је истакнут као најтраженији додатни услов за запослење после струковне дипломе.

На основу чега можемо издавати ECDL сертификате?

Школа је прошла све потребне процедуре ради стицања ECDL лиценце и овлашћења за наставнике.

Национална Комисија за анализу усклађености наставног програма Информатика и рачунарство са европским ECDL стандардима, састављена од експерата делегинарних од стране Министарства просвете, Министарства за спољну и унутрашњу трговину и телекомуникације (Сектор за информационо друштво), Завода за унапређење образовања и васпитања, удружења професора информатике, наставника инфораматикеу средњим школама и гимназијама, представника JISA – информатичког савеза Србије и регионалне ECDL канцеларије у Београду, радећи у циљу изједначавањ квалификација а тиме и услова за запослење и каријеру наших ученика са европским, донела је следеће закључке и констатације:

Наставни програм предмета Рачунарство и информатика у средњим стручним школама у првој години учења обухвата градиво изједначено са ECDL Start у оквиру ECDL Syllabus 5 за све трогодишње и четворогодишње стручне школе.

Даља усклађеност предмета из области рачунарства и информатике, који се проучавају у средњим стручним школама, до нивоа ECDL Core ili ECDL Profile у оквиру ECDL Syllabus 5, треба бити предмет појединачних анализа наставних планова и програма из тих предмета према свим образовним профилима и подручјима рада.

Обзиром на степен пролазности који jе у оквиру ECDL-а на нивоу 75%, ECDL сертификација се може одобрити само ученицима са закључном оценом 4 или 5 у сведочанству из предмета Рачунарство и информатика. Остали ученици морају имати допунску проверу знања уколико желе ECDL сертификат.

Повољности за наше ученике

Признавањем усклађености нашег наставног програма са европским, ученици са оценом 4 или 5 могу добити сертификат само са плаћањем административних трошкова издавања сертификата, а без додатних обука и полагања испита које иначе на тржишту коштају око 20.000 динара зависно од нивоа и обима сертификације.

Стицањем ECDL сертификата стиче се и предност на конкурсима за запошљавање а многи факултети широм Европе па и у Србији, признају ECDL за испит из информатике.

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!