Приказ пројектних задатака електротехничара аутоматике

u1Ученици треће године, смер електротехничар аутоматике, углавном не воле да уче теорију али показују занимање за израду практичних задатака. И поред интересовања, израда макета није била лак задатак. Пројекат је трајао скоро три месеца. Након избора тема уследило је осмишљавање дизајна и електричних шема, набавка материјала, израда макета, припрема документације и презентације која је пратила излагање на јавном часу.

Од ученика је захтевано да искустава и запажања током рада бележе у заједничку онлајн бележницу (One Note).
Пројектни задаци су од ученика захтевали да повежу знања из више стручних предмета па су их наставници електротехничке групе предмета Милан Његомир и Светлана Његомир реализовали као корелацију три предмета која им предају: Дигитална електроника, Мерења у електоници и Рачунари и програмирање. Поред знања из ових предмета ученици су морали да се присете: Електронике, Основа електротехнике, Електричних мерења, Рачунарске графике и мултимедије и Примене рачунара у електротехници.


Резултат њиховог рада су: макета покретног моста са сигнализацијом и аутоматиком за његово подизање (по узору на Улцињски мост), макета раскрснице, мерач буке, сигнализација и обезбеђење пружног прелаза, Живојин (усавршени живцомер), бинарни декодер са бројачем, мерач брзине рефлекса, макете за вежбе за мултиплексер и демултиплексер. Сви радови су настали као ваннаставне активности.

Материјал за израду макета су обезбедили сами ученици, уз симболичан допринос својих ментора. Завршница пројекта остварена је представљањем радова на угледном часу одржаном 26. маја 2015.год. коме су присуствовали: директор Жељко Ивковић, педагог Драган Попов и наставници Зоран Милојковић, Душица Петровић, Марина Јовановић и Мирјана Анкић.

 

Оцена часа:


Час је оцењен од стране директора, педагога и присутних наставника. Истакнуто је да су ученици показали да су: стекли функционално знање, успешно повезали теорију и праксу, велико интересовање и задовољство оним што су показали. Исказана је и жеља да буде што више оваквих часова где ученици кроз практичне радове могу да покажу своје знање.

u12

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!