Радионица о програмирању CNC машина и компјутерски управљаној производњи

Interreg-IPA logo vers. 2 - ENG t

Прва радионица у оквиру Intereg-IPA CBC Romania – Serbia пројекта “Through knowledge to business and smart development of Banat” одржана је у просторијама пансиона Дона Ана и на Машинском факултету Универзитета Политехника у Темишвару током виденда 22-23.11.2019. године. На радионици је било присутно 10 наставника Школског центра “Никола Тесла” и 10 наставника из техничких школа из Темишвара.

У просторијама пансиона Дона Ана одржана су уводна предавања професора Косма Кристијана са Универзитета Политехника и паралелно, састанци пројектног тима.

{besps}20191122{/besps}

Практичне радионице и састанци пројектног тима одржани су у лабораторијама и кабинетима Машинског факултета Универзитета Политехника.

{besps}20191123{/besps}

Опширније...

Међународно информатичко такмичење Дабар 2019

У периоду од 18. до 22.11.2018. године, ученици Школског центра „Никола Тесла“ учествовали су на такмичењу „Дабар“ – међународном такмичењу на школском нивоу из рачунарства и информатике у категоријама Дабар и Старији дабар. Такмичење се налази у Календару такмичења и смотри ученика средњих школа за школску 2019/20 годину.

{besps}2019_Dabar{/besps}

Опширније...

Годишње представљање рада Петље

У уторак 22.10.2019. године у просторијама компаније Нордеус одржано је годишње представљање рада фондације Петља којем су присуствовали пријатељи, сарадници и донатори ове организације. Догађај је започео обраћањем домаћина скупа Бранка Милутиновића, директора компаније Нордеус. Потом су Небојша Васиљевић, директор фондације Петља, Филип Марић, Драган Машуловић и Катарина Анђелковић представили импресивне резулате рада Петље током само две године постојања, као и планове за наредни период. Скупу су присутвовали професори наше школе Светлана и Велимир Радловачки, сарадници Петље.

{besps}2019_Petlja{/besps}

Опширније...

Meet and Code радионица у вршачком Стартит центру

Током Европске недеље програмирања, у суботу 19.10. и недељу 20.10.2019. године, у просторијама Стартит центра Вршац одржана је дводневна радионица Uvod u IoT као део серије Meet and Code догађаја. Организатор догађаја било је удружење SEE ICT, односно Startit, а предавачи, Светлана и Велимир Радловачки, професори наше школе.

{besps}2019_meet1{/besps}

Опширније...

Активности ученикa и професора

У сусрет Међународном Београдском сајму књига ученици наше школе, у сарадњи са библиотекарком професорком Аном Оморан и професоркама српског језика и књижевности, учестовали су у низу активности.
Направили су радионицу у циљу дружења и размене читалачког искуства. Једни другима препоручивали су књиге, белетристику, као и школску лектиру, читали поезију, подсећали се лепих и мудрих изрека наших познатих писаца, откривали чаробне светове књига ишчекујући Сајам.

IMG 0906

Опширније...

Недеља програмирања (CodeWeekEU 2019)

Почетком друге недеље октобра у нашој школи била је резервисана за ученике 5, 6, 7 и 8 разреда основних школа који су присуствовали Европској недељи програмирања (CodeWeekEU 2019). Од уторка до петка у рачунарским, електро- и машинским кабинетима су основци могли да виде ученичке пројекте, уређаје који се користе у настави и презентације о разним курсевима.

{besps}2019_codeweek{/besps}

Опширније...

Хуманитарна акција поводом Дечије недеље 2019

Поводом Дечије недеље 2019. Школски центар „Никола Тесла“ организовао је хуманитарну акцију прикупљања одеће, играчака и  школског прибора, које су поклонили Основној школи „Паја Јовановић“ из Вршца. Професори Манеску Леонора, Радишић Љиљана, Никић Дејана и Новески Златко су са ученицима посетили школу и том приликом присуствовали приредби, коју су ученици припремили. Директорка школе, професори и ученици захвалили су се на поклонима, а договорено је да се и убудуће организују сличне акције, како би се помогло ученицима лошег материјалног стања и наставила сарадња наше две школе.

{besps}2019_decjanedelja{/besps}

Опширније...

Полагање за пасош предузетничких вештина

У Школском центру „Никола Тесла“  организовано је полагање за пасош предузетничких вештина. Право да полажу имају сви ученици који су учествовали у програму Ученичка компанија у оквиру програма који организују Достигнућа младих - Junior Achievement Serbia.  Предвиђено је да полагање буде обављено у периоду између 19. и 27. септембра између 11 и 14 часова. Са представницима Достигнућа младих у Србији договорено је да полагање у Школском центру буде обављено у среду, 25.09.2019. године. Пријављено је 16 ученика за полагање па је полагање обављено у две термина у учионицама 23 и 19. Сви ученици су успешно положили испит. У реализацији такмичења учествовали су наставници Милан Његомир, Весна Мицевска Антал и Светлана Његомир.

Конференција пројекта KNOW TO DEVELOP

У петак 27.09.2019. године у конференцијском центру библиотеке Универзитета Политехника у Темишвару одржана је конференција за лансирање пројекта “Through knowledge to business and smart development of Banat” у програму Interreg-IPA CBC Romania Serbia.

Након регистрације учесника, конференција је започела обраћањем ректора Универзитета Политехника, као и менаџера пројектног тима проф. Луисе Дунган. Затим су уследиле презентације пројекта које су одржале Луиса Дунган и Велимир Радловачки.

Опширније...

Смех као лек

У петак 14.6.2019. године на Летњој сцени Салона код порте (Змај Јовина 16)  Удружење Тачка сусретања, Унија средњошколаца  „Локални тим Вршац“ и Црвени крст Вршац  организовали су  хуманитарно-хумористичко вече  „Смех као лек“ за Јовану Јовановић.  У програму су учествовали Музичка школа „Јосиф Маринковић“, Гимназија  „Борислав Петров Браца“, Пољопривредна школа „Вршац", ШЦ „Никола Тесла“ и „Хемијско-медицинска школа“. Ученици ШЦ „Никола Тесла“ представили су се одломком из комедије „Тврдица“ вршачког великана Стерије. Учесници, ученици 1-1 одељења: Јована Милошев, Александра Стојшић, Предраг Давидовић и Стеван Бербер; ментор: Станислава Плећаш, проф. српског језика и књижевности.

{besps}2019_smehkaolek{/besps}

Опширније...

Посетa средњошколаца Факултету Техничких Наука у Новом Саду

Дана 03.06.2019 наши ученици, заједно са њиховим наставницима, су посетили Факултет Техничких Наука (ФТН) у Новом Саду. На ту екскурзију су се пријавила свеукупно 56 ученика другог разреда, 16 ученика одељења II 1 (Електротехничар аутоматике), 21 ученика одељења II 2 (Електротехничар рачунара) и 19 ученика одељења II 3 (Машински техничар за компјутерско конструисање). Професори који су их водили су Милан Његомир, Светлана Радловачки, Горан Деђански и Живанов Роберт.

{besps}2019_nsftn{/besps}

Опширније...

Конференција RISK 2019 Serbia

У среду 29. маја 2019. године у Radisson Collection хотелу Old Mill у Београду одржана је једна од водећих конференција у области сајбер безбедности у региону. Програм конференције, који је био на енглеском језику, окупио је око 200 IT професионалаца запослених у приватном и државном сектору. Догађај је свакако обележила беспрекорна организација, размена знања и искустава и дружење. Фотографије и агенда следе у наставку:

{besps}2019_RISK{/besps}

Опширније...

Прво место на такмичењу у изради инфографика на основу обраде отворених података

Такмичење у изради инфографика на основу обраде отворених података организовао је Центар за образовне технологије Западни Балкан као део активности у оквиру пројекта “Отворено образовање у Србији” подржан од стране пројекта “Отворени подаци–отворене могућности” који спроводе Програм Уједињених нација за развој и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Светске банке и Фонда за добру управу Уједињеног краљевства.

Такмичење су такође подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и компанија Oracle. Право учешћа на такмичењу имали су тимови из средњих школа на подручју Републике Србије које су сачињавали  по 2 ученика са наставником – ментором тима. Тимови су слали инфографике израђене на основу резултата обраде отворених података у форми постера, видеа, презентације или флајера. Приликом слања тимови су достављали и информације о циљној групи којој је намењен инфографик, разлозима за одабир теме инфографика и начину обраде отворених података. На такмичењу је учествовало више тимова из наше школе, а два тима пласирала су се у финале такмичења, међу десет првопласираних тимова из Републике Србије.

Финале такмичења одржано је 23. маја 2019. године у Научно технолошком парку Београд у оквиру конференције “Отворено образовање у Србији”. Од 10:00 часова до 10:30 часова конференцију су отворили Биљана Марић, саветник министра за дигитализацију у просвети и науци у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Славко Гајин, директор Рачунског центра Универзитета у Београду и Александар Борисављевић, директор Центра за образовне технологије за Западни Балкан. Након тога уследиле су презентације ученичких тимова. Након презентација тимова, за време жирирања, колегиница Душа Вуковић, професор информатике из Математичке гимназије у Београду и инструктор Oracle академије, одржала је предавање и презентацију о употреби отворених података и база података уопште у образовању.

Након тога, проглашени су победнички тимови, међу којима је тим Tesla Girls освојио прву награду. Тим су сачињавале ученице Емилија Опсеница и Анастасиа Кнежевић из одељења I2 смера Електротехничар информационих технологија заједно са предметним наставником Велимиром Радловачким. Други тим из наше школе "Без грешке" који је остварио пласман у финале чинили су ученици Николина Драгичевић и Александар Ерор са предметним наставником Светланом Његомир. Захваљујемо се пуно организаторима на одличној организацији и шанси да ученици представе своје знање и идеје.

{besps}opendata2019{/besps}

Опширније...

Друго место из Статике на Републичком такмичењу

Републичко такмичење из статике, компјутерске графике и моделирања машинских елемената је одржано у Пожеги дана 17.05 и 18.05.2019 године. На такмичење су ишли ученици Јока Александар (компјутерска графика), Божић Теодор и Тасић Немања (статика), Влајковац Урош (моделирање машинских елемената) са менторима, Соколовић Марком и Живанов Робертом. Божић Теодор је из статике освојио 2. место! Честитамо!

{besps}2019_takmicenje_pz{/besps}

Опширније...

Стручна посета фирми Инмолд пласт доо Пожега

Приликом боравка у Пожеги имали смо ту могућност да са ђацима наше школе посетимо радионицу ученика из Техничке Школе Пожега. На институту Intec могли смо да видимо просторије у којима ти ученици похађају практичну наставу и приказали су нам неке од универзалних машина на којима вежбају, хидрауличне пумпе, 3Д штампач, поступак лемљења, примере композитних материјала и други. Остале слике и садржај у наставку.

{besps}2019_pozega{/besps}

Опширније...

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

Корисни сајтови

Подели!